Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Ügyfelek gyakran tesznek fel kérdéseket beszélgetésünkkor. Így mi most próbálunk közérthetően és röviden válaszokat adni online felültünkön is.

Miért jó az inverteres klíma?

Az inverteres klímák nagyszerűsége az, hogy nem ki- és bekapcsol, hanem leveszi a fordulatot, tehát lecsökkenti úgy a teljesítményt, hogy szinte alig észlelhetően működik. Mivel egy bekapcsoláshoz, újra induláshoz sok energia szükséges, így megnő az áramfogyasztás – ezért az inverteres klíma nem leáll és kikapcsol, hanem csökkenti a teljesítményt, ahelyett, hogy teljesen leállna.

Amikor pedig újra hűteni kell, akkor szépen lassan fokozza a fordulatszámot.

Valóban energiatakarékos az inverteres klíma?

Ezek a korszerű, inverteres készülékek kifejezetten energiatakarékos működésre lettek kifejlesztve. Az inverteres kompresszor a beállított hőmérséklet megtartása érdekében folyamatosan szabályozza a fordulatszámot. Így több energiát takarít meg, mint a hagyományos kompresszorok. Az inverteres klímák lényege az, hogy nem ki- és bekapcsol, csupán lecsökkenti a teljesítményt, ilyenkor szinte alig lehet észlelni a működését. Ezzel elkerülve az újra induláshoz szükséges nagy energiafelvételt.

Mennyit áramot fogyaszt egy klímaberendezés? Mennyivel emelkedik a villanyszámla?

Felméréskor szinte minden alkalommal felteszik nekünk a kérdést, hogy várhatóan mennyivel lesz nagyobb a villanyszámla, így általánosságban próbálunk választ adni. Hiszen több faktoros a tényező.

Az általunk leggyakrabban telepített 2,7 – 3,5 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkező klímák ügyfeleink visszajelzései alapján megfelelő használat esetén csupán pár ezer forinttal emelik meg a villanyszámlát havonta. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy 60 m2-es lakás esetén 1 klímával ez nyári hónapban kb 5.000 – 7000 Ft – ra jön ki.

Egy kedves hölgy ügyfelünk arról számolt be nemrég, hogy a 3 beszerelt fűtésre optimalizált klímájával 20.000 Ft-ra jött ki a téli számlája a 80 m2-es házában,  H tarifa megigénylésével. Elmondása szerint a fűtést végig klímával oldotta meg.

Fontos az energia tanúsítványra is odafigyelni, hiszen ez klímaberendezésenként változik.

Mekkora a zajszint, mennyire hangos egy klíma?

A mai gépeknek mind külső és belső egység tekintetében meg kell felelni az európai normának a zajszintekre vonatkozóan. Így a szabályozásnak köszönhetően, nem kerülhet forgalomba túl hangos készülék. Mivel minden általunk forgalmazott klíma megfelel  az előírásoknak, így bátran ajánljuk őket mind emeletes házakhoz, mind magánházakhoz, vagy irodákhoz.  Az, hogy egyénileg kinek mi a hangos, hogy milyen zajszint zavarja az változó.

Minden általunk beszerelt klíma az Európai követelményrendszernek maximálisan megfelel.

Hány klímát éri meg telepítteteni?

Attól függ, hogy mennyire tagolt a lakás, vagy a ház.

Nem igazán lehet erre a kérdésre általános választ adni. Ezért fontos a helyszíni felmérés, mikor pontosan feltérképezzük a klímázandó terület adottságait.

Tegyük fel, van egy nagyobb nappali, ahonnan nyílik fürdő, háló, gyermekszoba, ebben az esetben, négyzetmétertől függően akár elég lehet 1 egységgel is megoldani a klimatizálást, de van olyan eset, amikor nagyon tagolt a lakás így értelemszerűen több egység javasolt.

Előfordult, olyan eset is, mikor mi az alaprajzból és a lakás tagoltságából adódóan két egységet javasoltunk, azonban az ügyfél mégis inkább az 1 egység telepítése mellett döntött.

Érdekes, egy hosszúkásabb elrendezésű lakás esetében a 2 végpontra 1-1 klíma került telepítésre, mert az ügyfél elfogadta azt a tényt, hogy az alaprajz alapján ez a praktikus megoldás.

Ugyanakkor akadt olyan ügyfelük, aki bár kisebb alapterületű ( 50m2-es ) lakással rendelkezett, mégis a 2 egységes klímát kért. Ide két kisebb 2,5 KW-os klíma került beszerelésre.

Így nehéz erre a kérdésre általános választ adni, hiszen mások az adottságok, az elképzelések és a lehetőségek. Mi azonban minden esetben a legpraktikusabb megoldásokat javasoljuk, melyből az ügyfél könnyen tud választani.

 

Hány kültéri egységre van szükség? Ezt mi befolyásolja?

A kültéri egységek elhelyezése számos tényezőtől függ. Ha példának okáért a 2 beltéri túl messze van egymástól, akkor a becsövezés nem csak bonyolultabb, de nem is olyan esztétikus. Hiszen hosszan van végig vezetve a dekorcsatornában.

Ha például 2 helység esetében a beltériek akár egy közös falra tehetőek, akkor érdemesebb 1 kültéri.

Más a helyzet akkor, ha előre van bevésve a falba, mert akkor praktikusabb egy helyre kicsövezni  egy  kültérihez. Hiszen egy kültéri elvihet akár 5 beltérit is.

 

Mennyire kell szétszedni a házat?

Van, hogy szinte semennyire. Megérkezünk, felrakjuk a klímát és szinte semmi nyom nem látható. Csupán annyi a különbség, hogy időközben lett egy klíma a falon.

Van, hogy komolyabb bontással, munkálatokkal jár a klímatelepítés. Ekkor többféle megoldás létezik. A klímacsövezését el lehet vezetni falon kívül is megfelelő méretű dekorcsatornában. Ami festhető, de azért mégiscsak látszik, elvégre végig fut a falon. De be is lehet marni, vésni a falba. Eltűntetni, majd visszajavítani a felületet. Nos ez bontással és nagyobb kosszal jár.

Mindig az ügyfél igényétől függ, hogy mit szeretne. Egy szép kifestett lakásban egy utólagos dekorcsatornát szoktunk a falra szerelni. De van, hogy inkább azt szeretnék, hogy véssük ki a falat. Ez utóbbi esetekben viszont komolyabb utómunkálatokra is van szükség – mint pl. glettelés és a festés.

Mi minden esetben törekszünk arra, hogy a legkevesebb kosszal és porral, felfordulással járjon a munka. Ügyfeleink meg is szoktak lepődni, hogy visszük a saját ipari porszívónkat, majd a munka végeztével, mindent rendben tisztán adunk át. Nekik pedig nincs is semmi dolguk.

 

Mi a határidő, mennyi a vállalási idő?

Szezontól függően 1-2 hét. A konkrét szerelési idő pedig kb. fél nap.

Mi a különbség a hűtő-fűtő klíma és a fűtésre optimalizált klíma között?

Jelenleg ezek a modern, korszerű technológián alapuló klímák mind hűtő-fűtő klímák is egyben. Így sűrűn előfordul a kérdés, hogy mi a különbség, van egyáltalán van-e jelentős különbség a kettő között.

Ezek a korszerű klímák már mind alkalmasak a fűtésre is. A hűtő-fűtő klímák csak -5 fokig képesek fűteni, ezekkel nem is érdemes a nagy hidegben melegíteni.

Viszont a fűtésre optimalizált klímák  kifejeztetetten arra lettek kifejlesztve, hogy a nagy hidegeket is tűrjék, ne álljanak le, így képesek legyen a fűtésre.

Ha nem fűtésre optimalizált klímával fűt az ember, akkor jó esetben leáll egy bizonyos hőmérséklet alatt, rossz esetben teljesen tönkre megy. Ugyanis a kültéri egységben keletkező kondenzvíz lefolyáskor megfagy, így egy nagy jégtömb lesz. Ráadásul, ha jár a klíma akkor a hidegben a ventilátor is felfagy, majd összetörhet.

A fűtésre optimalizált klíma fűti a tálcát és a teljes kültéri egységet, így fagy le.

Mi az irodánkban is fűtésre optimalizált klímát szereltünk, mert sokkal gazdaságosabb, mint a korábbi konvektoros megoldás.

Hogyan érdemes üzemeltetni az inverteres klímakészüléket?

Egyéni igények szerint. Egy biztos, nem éri meg kapcsolgatni – ha melegem van bekapcsolom, majd egy óra múlva lekapcsolom- hanem el kell találni egy kellemes hőmérsékletet, majd folyamatos üzemben hagyni.

Mi általában egész nyáron bekapcsolva hagyjuk, nem kapcsolgatjuk ki és be. 1 hétig intenzívebben megy, ekkor beállítja a páratartalmat, lehűlnek a falak, így egy nagyon kellemes hőérzetet biztosít. Egy idő után pedig, olyan mintha nem is lenne. Nem fúj, nem „fagyasztja le a testünket”, mindig olyan óvatosan segít rá, hogy elérje a megfelelő hőmérséklet. Így szinte nem is észrevehető a működése, ugyanakkor nem is fogyaszt sok áramot.

Semmiképp ne fújassuk magunkra, mert megfájdulhat a fejük, megérezhetjük ízületeikben, főként azok, akik érzékenyebbek a hideg intenzív levegőre!

 

Ki végzi a klímakarbantartást? Milyen gyakran van rá szükség?

Természetesen vállaljuk, nem csupán azon a készülékeknek a karbantartását, amit mi szerelünk fel, hanem külsős által telepített klímát is, legyen az bármilyen típusú, korú klímakészülék.

Klímatisztításra és karbantartásra legalább az évente 1-szeri alkalom javasolt. A hűtésre és fűtésre is használt klímák esetében pedig a minimum 2 alkalom évente.

Miért van szükség a karbantartásra?

Azért, mert párás, sötét környezetben kialakulhattak baktérium, gomba, penész telepek, melyek a készülék elindításakor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva légúti betegségek (asztma, allergia, stb.) kialakulásának kockázatát növelik. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető betegség a legionella, amely tüdőgyulladást okozhat.

Az egységekben a szűrők, a kondenzvíz tálca és csövek felfogják a port és a szennyeződéseket, ezáltal csökken a légáramlás. Mivel a lerakódás miatt működés közben jobban terhelődik a gép, érdemes rendszeresen ezt is kitisztítani, ugyanis ilyenkor többet fogyaszt, ráadásul csökken az élettartama.

Mennyi idő a klímakarbantartás?

Általában 30-40 perc. Ez persze attól függ, hogy mennyire volt elhanyagolva a készülék. Nem hétköznapi eset volt, mikor egy új ügyfelünk klímájának tisztítása – elmondása szerint 7 éve nem hívott szakembert – eltartott másfél óráig.

Hogyan történik a karbantartás?

Tisztításkor és karbantartáskor a beltéri egység tisztítását és fertőtlenítését és mechanikus tisztítást végzünk. A kültéri egységnél hasonlóan, bár ott inkább a koszt, port nyárfa szöszt kell kitakarítani. A karbantartás végén pedig egy üzempróba következik, hőmérsékletméréssel és működés ellenőrzéssel.

Volt, hogy egy szemeteslapátnyi vastag penészes poros lerakódást pucoltunk ki a készülékből. Ezért kell a klímakarbantartásra fokozottan odafigyelni, hiszen a klímahasználók az ezen keresztül áramló levegőt lélegezték be ki tudja mi óta. Egy egyszerűbb házi megoldás, vagy spray sajnos nem elegendő. Célszerű szakemberrel végeztetni a klímatisztítást.