Mi is az az inverteres klíma?

Aki klímavásárlásban gondolkodik, egyre gyakrabban találkozhat manapság már az inverteres klíma kifejezéssel. Gyakran szembesülhet azzal, hogy a szakemberek ezt ajánlják beszerelésre. De miért is indult meg az inverteres klíma térhódítása? Miért jobb, mint a hagyományos klímaberendezések?

Miért jobb, az inverteres klíma, mint a hagyományos klímaberendezések?

A klímaberendezések feladata, hogy a helyiség levegőjét a megfelelő hőfokon tartsák. Régen gyakorlatilag csak hűtöttek, így a légkondicionálók használata a nyári hónapokban volt lehetőség. Amikor a helység hőmérséklete elért egy bizonyos hőfokot, akkor a készülék bekapcsolt, gyorsan visszahűtötte a levegőt pár fokkal, majd kikapcsolt. A helyiség levegője újra elkezdett melegedni, ami miatt a klíma egy idő után újra bekapcsolt, és ez így váltakozott, amíg szükség volt rá. Az üzemelő klíma hangos volt, és kifejezetten hideg levegőt áramoltatott ki magából, mely olyan érzetet keltett, mintha hűvös szél fújna beltérben is. A hagyományos klímaberendezésekből kiáramló nagy erejű hideg levegő gyakran okozott mindenféle megbetegedéseket, például komoly ízületi fájdalmakat. Az erős zajhatás is zavaró lehetett, főleg olyan helyiségben, ahol munka folyt; vagy pihenni szeretett volna valaki.

Az ilyen hagyományos típusú berendezéseknek két állapota volt, vagy mentek, vagy nem. Ha bekapcsoltak, akkor maximális teljesítményen üzemeltek, amíg le nem álltak. Az elektromos hálózatot véletlenszerű időközökben viszonylag rövid időszakokra intenzíven terhelték. A hőmérsékletet csak egy eléggé tág tartományban tudták tartani, azon belül az gyakorlatilag állandóan változott.

A hagyományos készülékek napjainkra már kiszorultak a piacról, és a helyüket átvették a modern inverteres klímaberendezések.

Hogyan működik az inverteres klíma?

Az inverteres klíma működésének lényege, hogy a kompresszor fordulatszáma igazodik az igényekhez, azaz nem időnként, rövid ideig 100%-on működik, hanem egy egyenletes teljesítményre beállva igyekszik a helyiségben a levegő hőmérsékletét szabályozni. Állandóan méri az eredményt, és ehhez igazodva újra szabályozza magát, ha szükséges; azaz növeli, vagy csökkenti a teljesítményét.

Ez a működés több előnnyel is jár. Elsősorban a klimatizált helyiség levegőjének hőmérséklete sokkal egyenletesebb lesz, nem ingadozik olyan széles tartományban. Ezen kívül az üzemelő berendezés a kisebb teljesítmény miatt halkabban működik, és elmaradnak a hirtelen erős levegő befúvások. Ez pedig kevésbé megterhelő mind a helyiségben tartózkodók számára, csak úgy, mint az áramhálózat számára.  

Az inverteres klíma és a teljesítmény kapcsolata

Az inverteres klíma is képes nagy teljesítményen, rövid idő alatt jelentős hőmérsékletváltozást előidézni a szabályozott helyiségben (erre közvetlenül bekapcsolás után szükség is van, ha a hőmérséklet nagymértékben eltér az előre beállítottól), de amint eléri az általunk megkívánt hőmérsékletet a teljesítménye csökken, és beáll egy előre kiszámolt értékre, mely minimálisan szükséges ahhoz, hogy tartsa az elért hőmérsékletet. Innentől a berendezés működése költséghatékony, kevesebb áramot fog fogyasztani, mint hagyományos társai.

Inverteres klíma az energiatakarékosság jegyében

Napjainkban az energiatakarékosság egyre fontosabb lesz, így természetesen keresettek az olyan eszközök, melyek kevesebb áram felhasználásával érik el ugyanazt az eredményt. Az éghajlatváltozás hatása hazánkban arra mutat, hogy egyre kevesebbet kell majd fűtenünk a lakóépületeinket és irodáinkat és egyre többet hűtenünk azokat. Egy jó teljesítményű, visszafogott energiafelhasználású inverteres klímaberendezés megvásárlása ilyen körülmények között jó beruházás lehet.

Inverteres klímát a Hírös Klímától

Cégünk többféle márkájú és teljesítményű inverteres klímaberendezést is forgalmaz. Munkatársaink ingyenes tanácsadással segítik, hogy amennyiben klímavásárláson töri a fejét, a lehető legjobb döntést hozza. Amennyiben pedig meghozta döntését, szakszerű módon, az előírásoknak megfelelően beszereljük önnek a választott készüléket. A munkához szakembereink rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tanúsítványokkal.

Az általunk forgalmazott inverteres klímákról érdeklődjön elérhetőségeinken!