Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Nem éri meg halogatni

 

Klímatisztítás és karbantartás még a szezon előtt

 

A megfelelő működés és garancia megtartása érdekében még a szezon előtt érdemes klímatisztítási és karbantartási szolgáltatást igénybe venned. Hiszen a nem megfelelően karbantartott klíma nem várt bosszúságot képes okozni pont akkor, amikor legnagyobb szükséged lenne rá a nyári hőségben.

Mi történt a klímaberendezés egységein belül az elmúlt hónapokban?

A klímád naponta többször is átforgatta a helyiség levegőjét, a hőcserélőn átáramló levegő pedig különböző szennyeződéseket hozott magával. A finomabb porszemcséket a szűrőbetét nem volt képes teljes mértékben felfogni, így azok a beltéri egységbe jutva lerakódtak a készülék belsejében. A hőcserélőre lerakódó por egy részét a kicsorgó kondenzvíz ugyan lemosta, de jelentős mennyiség még így is képes volt megtapadni. A tálcán és a csőben pedig nyákos réteg keletkezett, ami egy idő után beszáradt ez pedig akadályozhatja az optimális működést.

A párás, sötét környezetben kialakulhattak baktérium, gomba, penész telepek, melyek a készülék elindításakor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva légúti betegségek (asztma, allergia, stb.) kialakulásának kockázatát növelik. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető betegség a legionella, amely tüdőgyulladást okozhat.

Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a klíma miatt betegszünk meg. Az ok inkább a helytelen klímahasználat, vagy a rendszeres tisztítási, fertőtlenítési folyamat elhanyagolása.

A francba! Ez tényleg büdös!

Ha bárki egyszer is megtapasztalta, hogy milyen kellemetlen szaggal jár az elhanyagolt klíma,-  legyen ez lakás, vagy kocsi esetében, –  az nagyon jól tudja, hogy célszerű időben lépni. Mert ez nem egy olyan ami „majd magától megoldódik”, magától kitisztul, kiszellőzik. Épp ezért nem érdemes kísérletezni vele, vagy azt fontolgatni, hogy majd kitisztítjuk házilag. Mivel az egészségünk a tét, bízzuk ezt szakemberre.

Miért kell a klímatisztításhoz szakember?

Mert folyamatosan képezzük magunkat, lépést tartunk a korszerű technikákkal, a legmegbízhatóbb fertőtlenítő és tisztító szereket használjuk. Ráadásul pontosan tudjuk, hogyan érjük el a klímaberendezés legeldugottabb szegleteit.

A beltéri egységben található szűrők felfogják a port és a szennyeződéseket, ezáltal csökken a légáramlás. Mivel a lerakódás miatt működés közben jobban terhelődik a gép, érdemes rendszeresen kitisztítani, ugyanis ilyenkor többet fogyaszt, ráadásul csökken az élettartama. A hőcserélő bordákat szintén nem csupán jobb szellőzés érdekében, de egészségügyi okokból is érdemes tisztítani.

Különös figyelmet igényel a kondenzvíz tálca, amiben leginkább elszaporodhatnak a baktériumok, gombák.

A kültéri egység bordázott csőkígyóin keresztül nagy mennyiségű levegő és por áramlik. Ennek tisztítása sem elhanyagolható, hiszen jobban terhelődhet a kompresszor. Aktívabb terhelésnek kitéve ennek élettartama csökken, áramfelvétele nő. Tehát nem csak, hogy nem gazdaságos, hanem hamarabb tönkre is mehet.

Hátra van még a gáztöltet ellenőrzése, mely során kiderül, hogy szivárgásmentes-e a készülék. Gáztöltet hiánya hatásfokromlást, nagyobb áramfelvételt eredményez.

Nem érdemes halogatni

A rendszeres – évente 1, esetenként 2 alkalommal elvégzett – klímakarbantartással- és tisztítással sokat tehetünk magunk és családunk egészségéért, ugyanakkor klímánk műszaki állapotáért.

 

Tiszta és jól működő klímát mindenkinek!