Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Miért ne hanyagoljuk el a rendszeres klímakarbantartást és –tiszítást?

 

 

Lassan közeledik a szezon

Itt az ideje, hogy sorra vegyük a szezon előtti klímakarbantartást és -tiszítást. Lehet, hogy még nem érezzük a klíma készülékeink nagy szükségességét, de gondoljunk csak vissza az elmúlt nyár tikkasztó melegére, majd a klímánk hibátlan működésére, mely hozzásegített a megfelelő komfortérzetünkhöz.

A klímáinkra idén is szükség lesz! Az egységek tisztítása azon túl, hogy egészségügyi okokból semmiképp sem elhanyagolható, a klímaberendezés hibátlan működése szempontjából nagyon fontos.

Miért lényeges egészségünk szempontjából a klímatisztítás?

Az elmúlt évben a hűtési szezon alatt klímánk jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szívott magába. A működés közben kicsapódó nedvességen a szennyeződés megtapadt, majd melegágya lehetett a különböző

  • gombák
  • penészek
  • baktériumok

elszaporodásának.

A készülék beindításakor pedig máris a szobánk levegőjébe juttatja a kórokozókat, melyek szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe kerülve számos betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Ebből kifolyólag említést kell tennünk a legionella-fertőzésről, mely egy olyan kórokozó, ami kifejezetten szabad vizekben, akár vezetékes vízben, légkondicionáló berendezésekben, nem megfelelően kezelt jakuzzi vízben is előfordulhat. Kizárólag inhalálással fertőz, ami a nem kifertőtlenített klímából, vagy víz gőzből kerülhet a szervezetünkbe. A baktérium magas lázat, fejfájást, illetve tüdőgyulladást is okozhat.

Az inverteres klímák tisztításának menete

– Porszűrők portalanítása, vizes lemosása

– Szűrőbetétek tisztítása, esetleges cseréje

– Gőztisztítóval történő fertőtlenítés

– A baktériumok, penész, gomba megelőzésének érdekében vegyszeres kezelés, fertőtlenítés

– Hibaellenőrzés

Egyes esetekben a nagyon elkoszolódott klímaberendezés tisztítása teljes szétszereléssel is járhat a precíz tisztítás érdekében.

 

A klíma karbantartását és tisztítását érdemes még szezon előtt elvégeztetni

Miért nem elhanyagolható a rendszeres karbantartás?

A klímaberendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres, éves karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, hosszútávú hibátlan működését.

Üzemelés közben a külső és belső egységben található szűrő a levegőben szálló szennyeződéseket megszűri, melyek:

  • por
  • szösz
  • falevél
  • pollen
  • állatszőr
  • toll

 

A lerakódott szennyeződések eltömítik a klíma szűrőit

 

A szűrő így nem csoda, hogy telítődik szennyeződéssel, majd eltömítődik. Ezáltal egyre kevesebb levegő jut át a szűrőn, aminek következtében romlik a hatásfoka. Tehát azonos hőmérséklet eléréséhez a készülék egyre hosszabb ideig működik, mely által egyre több áramot vesz fel.

A több évig elhanyagolt karbantartás pedig akár a kompresszor teljes meghibásodáshoz vezethet, mely elég tetemes költséggel jár, amin aztán csak bosszankodhatunk.

Ne hanyagoljuk el!

A cikkünkkel szerettük volna felhívni a figyelmet a klímakarbantartás és –tisztítás fontosságára. Ne a tikkasztó hőségben szembesüljünk azzal, hogy megtelepedett organizmusoknak „köszönhetően” klímánk szaga elviselhetetlen,- aminek a következménye lehet egy felső  és alsó légúti megbetegedés, esetleg egy legionella-fertőzés   –  vagy akár a készülékünk nem megfelelően működik.

 

Árajánlatot kérek klímatisztításra! 

 

 

 

Felhasznált irodalom: www.hazipatika.com

Kép: www.Unsplash.com