Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Mennyit áramot fogyaszt egy klímaberendezés? Mennyivel emelkedik a villanyszámla?

 

Felméréskor szinte minden alkalommal felteszik nekünk a kérdést, hogy várhatóan mennyivel lesz nagyobb a villanyszámla, így általánosságban próbálunk választ adni. Hiszen több faktoros a tényező.

Inverteres klímával kedvezőbb az áramfogyasztás

Az első és legfontosabb talán az, hogy ezek a korszerű, inverteres készülékek kifejezetten energiatakarékos működésre lettek kifejlesztve. Az inverteres kompresszor a beállított hőmérséklet megtartása érdekében folyamatosan szabályozza a fordulatszámot. Így több energiát takarít meg, mint a hagyományos kompresszorok. Tehát az inverteres klímák lényege az, hogy nem kikapcsol és bekapcsol, csupán lecsökkenti a teljesítményt, ilyenkor szinte alig lehet észlelni a működését. Ezzel elkerülve az újrainduláshoz szükséges nagy energiafelvételt.

Ügyfeleink visszajelzései alapján

Az általunk leggyakrabban telepített 2,7 – 3,5 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkező klímák ügyfeleink visszajelzései alapján megfelelő használat esetén csupán pár ezer forinttal emelik meg a villanyszámlát havonta. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy 60 m2-es lakás esetén 1 klímával ez nyári hónapban kb 4.000 – 7000 Ft – ra jön ki.
Egy kedves hölgy ügyfelünk arról számolt be nemrég, hogy a 3 beszerelt klímájával 20.000 Ft-ra jött ki a fűtés számlája télen a 80 m2-es házában, H tarifa megigénylésével. A fűtést ő végig klímával oldotta meg.

Fontos az energia tanúsítványra is odafigyelni, hiszen ez klímaberendezésenként változik.

A nagyon eltérő használat is különböző eredményeket hozhat

  •  Van, aki bekapcsolja egy-két órára, ami bár lehűti a levegőt, de a falak melegek, így gyorsan vissza is melegszik a szoba. Így nem fogyaszt sokat, de nem is túl hatékony.
  •  Van aki, bekapcsolja és soha szinte ki sem kapcsolja. Télen fűtésen megy, nyáron hűtésen. Így ebben az esetben nyilvánvalóan magasabb a villanyszámlája.

Kíváncsian várjuk a visszajelzéseket a Facebook bejegyzésünk alatt. Vélemény írásért kattintson ide!