Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

4 + 1 tipp a megfelelő klíma választáshoz

Sok kérdés merülhet fel bennünk, amikor klímaberendezésen gondolkodunk. Van, hogy saját kezünkbe szeretjük venni az irányítást és úgy döntünk, hogy magunk járjuk körbe a témát.

A következő tippek, tanácsok számos nehézségtől, későbbi csalódottságtól menthetnek meg bennünket.

  1. Ne becsüljük alá a klímaberendezést!
  2. Azonban ne becsüljük túl sem!

Csalogató lehet egy „alulméretezett” kedvezőbb árú berendezés beszerzése, azonban ennek a hatásfoka jóval gyengébb, ebből kifolyólag hamarabb meghibásodhat a túlterhelt rendszerműködés miatt.

Egy túlméretezett légkondi használata pedig energia pazarlással jár, ennek a költségeit pedig hamarosan észrevehetjük villanyszámlánkon.

 

  1. Alacsony működési zajszint

Résen kell lennünk ezen a téren, hiszen gyártmánytól, ártól függően más és más zajszinttel számolhatunk. A termék műszaki leírásában megtaláljuk a maximális beltéri és kültéri zajszint értékét, melyet akkor ér el, ha maximális teljesítményen használjuk a légkondinkat, azaz egy mielőbbi „turbó” hűtés érdekében. Egy átlagos kültéri zajszint 50 dB – szomszédaink miatt érdemes erre is odafigyelni. Míg a beltéri szintje különböző teljesítményen 19-50 dB között mozog. Javasolt a nem nagy fokozaton való üzemeltetés, ugyanis ezzel nemcsak megnöveljük az élettartamát, de kíméljük a pénztárcánkat is.

Beltéri és kültéri zajszint értékek

 

  1. Megfelelő energiaosztály

A gyártók a termék műszaki leírásában minden esetben feltüntetik légkondicionáló energiahatékonysági osztály besorolását 1995 óta, így a választásban sokat segíthet a jól értelmezhető energiacímke.  Az energiaosztályt betűvel (A) és +/ ++ / +++ jellel kategorizálják. Mérlegelnünk kell, hogy egy olcsóbb árú, vagy drágább – azonban jobb energiaosztályba besorolt – termékkel járunk-e jobban hosszabb távon.

 

Sokat segíthet a jól értelmezhető energiacímke

 

  1. Szakember bevonása

Akkor most én milyen klímát is vegyek? A fentebb leírtak alapján a klímaválasztást célszerű szakemberre bízni, annak érdekében, hogy megkíméljük magunkat a későbbi elégedettlenségtől, a nem elég körültekintő piackutatásunknak köszönhetően. Egy jó szakember képben van a jelenleg legkorszerűbb és legpraktikusabb termékekkel. Számos gyártó klímaberendezéseit pillanatok alatt össze tudja nekünk hasonlítani, ami alapján lakásunk paramétereit, egyéni igényeink, anyagi kereteinket figyelembe vételével, a legmegfelelőbb alternatívákat tudja javasolni.

 

Egyedi klímafelmérést kérek!