Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Bővebb leírást találhat a klímák működéséről, a gyakran felmerülő kérdésekről, és praktikus tanácsokat olvashat a működtetésükkel kapcsolatban, közérthető módon megfogalmazva

Napjainkban egyre nagyobb az igény lakókörnyezetünk komfortosabbá tételére, amibe lakásunk klimatizálása is beletartozik. Hazánkban is érezhető a globális felmelegedés hatása, egyre szélsőségesebb az időjárásunk, forróbb, változékonyabb nyarakat tapasztalhattunk az elmúlt években. Az utóbbi évtizedekben a kánikulai napok száma 3-5-ről napjainkra 18-22 napra emelkedett, ami komoly figyelmeztetést jelent a jövő trendjeire előrevetítve.

Ez a folyamatos változás teremtette meg az igényt arra, hogy az emberek a nyári életkörülményeiket légkondicionálóval javítsák a lakóterükben, munkahelyükön ezzel is elviselhetőbbé téve a szélsőségesen változó időjárást. A forró kánikula egészségre gyakorolt hatása lehet az éjszakai rossz alvás, ami kimerültséget, fáradékonyságot, dekoncentráltságot okoz, terheli a szívet és a keringési rendszert, kimeríti a szervezetünket. Erre nyújt megoldást a lakás vagy munkahely klimatizálása, amivel nagymértékben csökkenthetjük a forró nyári napok kedvezőtlen élettani hatásait.

Az alábbi fejezetekben egyszerűen és közérthető módon ismertetjük a klímaberendezések működését, alapvető használati tanácsokkal. Ezekkel a gondolatokkal szeretnénk eloszlatni a tévhiteket is a klímákról és használatukról.

Idáig ellene voltunk a klímának, de már nem bírjuk tovább a meleget..

Általában ezzel a mondattal fogadnak a lakók egy felmérés során, amikor belépek a lakásba. Nézzük meg, honnan erednek ezek a rossz tapasztalatok, és milyen közkeletű tévhitek keringenek a klimatizálással kapcsolatban.

Az első és leginkább meghatározó negatív élményeket az alábbi klimatizálási megoldások okozzák: autó klíma, munkahely, áruházak és üzletek. Mindegyikről elmondható, hogy egy olyan hűtési megoldással fogunk találkozni, ami cseppet sem komfortos, sőt, inkább a zavaróan kényelmetlen, szükséges rossz kategóriába tartozik.

Az autó klímája a testünktől fél méterre fújja be a jéghideg 8-10 fokos levegőt és a szűk térben nem lehet úgy irányítani, hogy egyszerre legyen hatékony és kényelmes is a felhevült autóban.

munkahelyeken rendszerint a költséghatékonyságtól vezérelve régi, még on/off üzemű berendezések ontják a hideget magukból. A közelében ülők megfagynak, a távol eső asztaloknál pedig semmit nem érezni a hatásukból, így állandó vitát generálnak a használatukkal. Mivel ezek az irodák többnyire kis szobákból állnak, így sem a szellőztetést, sem pedig az egyenletes hűtést nem oldják meg, ami az egész napos munka során rendkívül megterheli az ott dolgozókat.

Az irodai a klímaberendezéseknek a karbantartása rendszerint nem történik meg rendszeresen (szakszerűen), így a használat során piros szemeket, égető érzést, allergiás tüneteket okozhat a klímában évek alatt megtelepedő penész- és baktériumtelepek bekeverése a levegőbe. Ez akár súlyos megbetegedést is okozhat. (Erre mondják sokan, hogy allergiásak a klímára, pedig ilyen nincs, a szakszerűen karbantartott klíma csak a benti levegőt forgatja át és hűti le, nem vesz el belőle, nem tesz hozzá, hanem lehűti.)

A harmadik nagy mumus az áruházak gyakorlata, amikor az egész területet lehűtik akár 20 fokra is, de ez nem nekünk szól, hanem az árukészletnek. Így egy nagy hűtőkamrába térnek be a vásárlók nyáriasan öltözve, ami garanciát jelent a megfázásra.

Említést érdemelnek még az első generációs klímaberendezések, amelyek még szovjet traktor módjára dübörögve tették próbára a lakók és a szomszédok türelmét és igazi energiavámpírként fogyasztották működésük során az elektromos áramot is. Aki már látott és hallott ilyen gépet a szomszédban üzemelni, az nem nagy kedvet érez egy saját klíma beszerzésére, pedig ez már a klimatizálás múltja.

Szerencsére a fejlődés nem állt meg és a klímatechnikában lezajlott az elmúlt években egy olyan változás, amiben a fogyasztók szempontjait is figyelembe vették a klíma használata során, így egyre kifinomultabb és felhasználóbarátabb klímákat fejlesztettek ki.

Az egyik legfontosabb változás az inverteres technológia térnyerése volt, ami nagymértékben javította a klímák hatékonyságát, csökkentette a zajszintet és kifinomultabb működést eredményezett.

A másik jelentős javulást a klímaberendezések légszűrő, kondicionáló, légminőségjavító funkciójában történt. Már mindegyik klíma hatásosan szűri a levegőt, semlegesíti a kórokozókat, polleneket. Az öntisztító funkció pedig biztonságosabbá tette a működésüket, mivel a klíma leszárítja a hőcserélőjét a használat után, így a baktériumok, a penészspórák, atkák nem tudnak megtelepedni a vizes közegben. Jelentősen javult a klímák kezelhetősége és beállíthatósága, akár felfelé vagy oldal irányba is képesek kifújni a lehűtött levegőt, működtethetőek távirányítással wifiről, időzítővel, éjszakai csökkentett üzemmódban, hangtalanul.

Tehát a klíma sokat fejlődött és jó érzés hallani az új tulajdonosok reakcióit a felszerelés után: „Ha tudtuk volna, hogy ez ennyire  kényelmes, akkor nem főzzük magunkat évekig a lesötétített lakásunkban! …”

A klíma tehát egy valóban praktikus és megfelelően használva rendkívül komfortos berendezés, ami újraértelmezi a nyarat a lakásban, megadva azt a komfortérzetet, ami elviselhetővé teszi a kánikulai időszakot a legtikkasztóbb nyári napokon is. Idős embereknél, csecsemőknél, keringési zavarokban szenvedőknél pedig akár életmentő, egészséget megóvó berendezés is lehet, amivel megelőzhetőek komoly egészségkárosító hatások a nyári időszakban.

 

Lakásunk, irodánk, családi házunk klimatizálására több megoldásból is választhatunk

Legelőnyösebb helyzetben azok vannak, akik még az építkezés során, pontos tervek alapján előre beépített légtechnikát alkalmaznak, központi klímaberendezéssel. Ez a megoldás a legtisztább és a legjobb eredményt nyújtja, ráadásul nemcsak a hűtés, hanem a fűtés és a friss levegő utánpótlása is megoldható egyúttal. Anyagilag viszont nagyságrendekkel többe kerülhet, mint más megoldások.

Lakóház építésekor érdemes időben gondolni a klímatizálásra, szellőztetésre és a klíma csövezését előre kialakítani a falazatban, hogy a klímaszereléskor már csak a berendezést kelljen feltenni a falra. Így sokkal esztétikusabb végeredmény érhető el, mint amikor a kész lakásban kell kiépíteni a csövezést, az elektromos bekötést és a cseppvíz elvezetést a klímákhoz.

Jelenleg az egyik legelterjedtebb megoldást a split rendszerű (beltéri és kültéri egységgel rendelkező) klímaberendezések nyújtják, amik egy kültéri egységből és egy vagy több beltéri egységből állnak. Ezek esetében a telepítés általában nem jár túl nagy bontással, tehát már lakott, kész lakásokban is kivitelezhető. Az áruk is elérhetővé vált a hétköznapi ember számára, hisz bármely nagyobb háztartási gép, tv, mosógép, mosogatógép stb. áráért lehet manapság egy közepes árfekvésű split klímát kapni. Az elmúlt években az inverteres (energiatakarékos) klímák váltak a piacon egyeduralkodóvá a sokkal kedvezőbb használati tulajdonságaik miatt. Egy 2013-as kormányrendelet szabályozza, hogy a legalább A energiaosztállyal rendelkező klímaberendezések kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az inverteres klímák a régebbi konstrukciós klímáknál nagyságrendekkel takarékosabban üzemeltethetőek, ezért kiszorították a piacról az állandó fordulaton üzemelő és így jóval gazdaságtalanabb klímaberendezéseket. Mivel egyre fontosabb háztartási berendezéseink elektromos fogyasztása, már rövid távon is megtérül, ha az elavult klímánkat lecseréljük egy korszerűbb légkondicionálóra.

Lehetőség van – egyes helyeken, ahol kültéri egység elhelyezése nem megoldható – olyan klímaberendezés telepítésére, melynek rejtett a kültéri egysége. Ilyenek például a műemlék jellegű épületek, a belvárosi kerületek utcafrontra néző lakásai, vagy olyan területek, ahol ez az egyetlen lehetőség a helységek klimatizálására. E készülékek léteznek split (osztott) rendszerben vagy parapetes megoldásban is. A ház falán csak két darab 160 mm-es furatot kell kivezetni, ahol a klíma beszívja és kifújja a levegőt, így kivezeti a lakásból a hőt. Hátránya ezeknek a berendezéseknek a magsabb zajszint (mivel a kompresszor is a lakáson belül található) és a várhatóan kevesebb élettartam egy hagyományos klímához képest, illetve a jóval magasabb bekerülési ár.

Az ablakklímák a ’80-as évek technológiáját jelentik, jelentősebben az irodákban terjedtek el, mivel könnyen telepíthetőek és kompakt berendezések. Hátrányuk a zajosság, mivel a kültéri egység kompresszora, illetve a ventilátor okozta zaj közvetlenül jut be a belső térbe. Gyakorlatilag kikoptak a piacról az elmúlt években, mivel sokkal hatékonyabbak az osztott rendszerű (split) klímák, komfortosabbak és jelentősen csökkent az áruk ezeknek a klímáknak, így megfizethetővé váltak.

Kisebb helyiségekben használatosak a mobil klímák, melyek egyetlen előnye, hogy nem kell őket telepíteni. Óriási hátrányként viszont zajosak, mellette lényegesen kisebb hatásfokúak, mint a split készülékek. Ezek a légkondicionálók a ’90-es évek műszaki szintjén állnak, meg sem közelítik a mai korszerű berendezések hatásfokát, komfortját. Gyakran tűnnek jó megoldásnak a kánikulában, de rendszerint nem váltják be a hozzájuk fűzött reményt, mivel sok kompromisszummal jár a használatuk. Igazi energiafalók, egy jó minőségű klíma áramfelvételének a két-háromszorosával üzemelnek, miközben alig érezhető hűtésre képesek a felmelegedett lakásban.

Újabban elterjedőben vannak a légcsatornás klímaberendezések, melyeket optimális esetben kész épületekben, tetőtéri lakásokban jelentősebb bontás nélkül be lehet építeni. Ezeknek a gépeknek több előnyük is van az egyszerű split klímákkal szemben: csendesség, kisebb légáram, esztétikusság, friss levegő utánpótlása stb. Árfekvében több helyiség hűtése esetén közel van a split klímákhoz, de ha csak egy-két szobát szeretnénk vele hűteni, akkor elég magasak a beruházási költségei.

Mit jelent az inverteres klíma kifejezés?

A klímákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk, az egyik a hagyományos működésű klíma, amelynél a beállított hőmérsékletet elérve kikapcsol a kompresszor, majd akkor kapcsol vissza ismét, amikor a benti hőmérséklet magasabb lesz a klíma távkacsolóján beállítottnál. Addig a klímának csak a beltéri egysége keveri át magán a levegőt, de a kültéri egység kompresszora nem dolgozik.

Az inverteres klímánál a beltéri egységben lévő érzékelő folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, és a változás függvényében működteti fordulatszám szabályozással a kültéri kompresszort. Az inverteres klíma mindig éppen annyi hűtőközeget keringet, hogy ne változzon a lakás belső hőmérséklete. Ezáltal a hűtés szinuszgörbéje sokkal kisebb lesz, a hőérzetünk pedig sokkal kedvezőbben alakul. Az új típusú inverteres klímákban már elektronikus adagolószelep található, ami sokkal precízebb hűtőközeg adagolást tesz lehetővé, mint az lehetséges volt a régebbi kapillárcsöves légkondicionálók esetében.

Mivel a klíma folyamatosan, de kis fordulatszámon üzemel, így az energiahatékonysága sokkal kedvezőbb, ellenben a másik típussal, amelyiknél minden bekapcsoláskor a maximumra pörgetve működik a kompresszor. Az induláskori áramfelvétel fokozatosan épül fel, ezért a gyengébb elektromos hálózatra is csatlakoztathatóak ezek a klímák a túlterhelés veszélye nélkül.

Inverter:

Egy energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A klíma teljesítményének finom szabályozhatósága az inverter nélküli, on/off-os berendezéseknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérsékletszabályozást tesz lehetővé. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek fele annyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energiatakarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint az on/off típusú készülékek, valamint a hatékony fűtésre is lehetőséget adnak.

Miért kedvező ez a működési mechanizmus? 

Az egyik az inverteres klíma által kialakított hőérzet, mivel a készülék folyamatosan, de szabályozva működik, nincsen a hűtésnek szinuszgörbéje, nem ingadozik a hőmérséklet a klíma használata közben, és ez érezhetően kellemesebb a használója számára. Egy sokkal egyenletesebb és precízebben szabályozott hűtést kapunk az inverteres klímával.

A klíma energiafelhasználása jóval kedvezőbb lesz azáltal, hogy mindig az optimális tartományban üzemel a berendezés, és nem a maximális teljesítményt adja le szakaszokra bontva, mint a hagyományos klíma.

Mivel a kompresszornak nem kell a csúcsteljesítményen üzemelnie, majd pedig kikapcsolás után újra és újra elindulnia, így egyrészről jóval halkabb lesz a klíma kültéri egysége, másrészt pedig nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, tehát egy gyengébb hálózat is elbírja a klíma üzemeltetését.

A folyamatos és optimalizált működés másik előnye a jelentősen kedvezőbb áramfogyasztás, amit a lenti ábra is szemléltet. A COP érték az a viszonyszáma a klímának, ami megmutatja, hogy 1 kW villamos energiából mennyi kW hőenergiát állít elő. Minél kedvezőbb ez az érték, annál jobb a klímaberendezésünk hatásfoka.

Az EU-ba 2013-tól már csak inverteres klímát szabad behozni, mivel háztartási gépeink energiatakarékossága egyre fontosabb szempont a mindennapokban. Az inverteres klímák a hatékonyságuktól függően A+, A++ energiaosztályba tartoznak.

Mit jelent a klímatechnikában az A, B, C, D, E, F és G (energia) besorolás? 

Az Európai Unióban jelenleg érvényben levő szabályozás szerint a légkondicionáló berendezéseket energia-felhasználásuk szempontjából különböző kategóriákba sorolhatjuk.

Az energia besorolást A-G betűkkel jelzik, ahol az A-val jelölt a legjobb, a G-vel jelölt pedig a legrosszabb energia-felhasználást jelöli. Ezeket a jelöléseket megtalálhatja a készülék technikai táblázataiban. Ha nincsen megadva a besorolás egy berendezésnél, akkor ezt Ön is kiszámolhatja úgy, hogy a klímaberendezés által leadott hűtőteljesítményt elosztja a felvett elektromos teljesítménnyel. Az így kapott szám a berendezés hatékonyságát mutatja. Ezt a számot behelyettesíti a mellékelt táblázatban és így megkapja, hogy a berendezése milyen energia besorolást kap az Európai Unióban.

Mi az a BTU/h és a kW/h?

Mértékegységek, amelyekben a hűtési/fűtési teljesítményeket adják meg. A hűtőteljesítmény jelzésére legtöbbször a BTU/h, kcal/h és a kW/h mértékegységeket használják. A BTU az angol hőegység rövidítésből ered (British Thermal Unit) és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU – azaz energia -, amely képes 1 font vizet 1°F (Fahrenheit) fokkal emelni vagy csökkenteni. Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk, az átváltást pedig a következők szerint végezzük: 1 kW az 1000 W és 1 BTU/h egyenlő 0,293 W-tal.

Mit jelent a COP érték?

A klímaberendezések hatékonyságát ezzel a mérőszámmal osztályozzák a gyártók, a COP (Coefficient of Performance – teljesítmény tényező) érték a klímaberendezések és hőszivattyúk által leadott és felvett teljesítmény hányadosa. Minél magasabb a klímaberendezésünk COP értéke, annál jobb hatásfokkal működik a berendezésünk és annál energiatakarékosabb is egyben. A COP megmutatja, hogy 1 kw energiából mennyi kw hőenergiát állít majd elő a klímaberendezésünk egy adott pillanatban. Fontos tudni, hogy a COP csak egy adott pillanatnyi mérőszámot jelent, mivel a hőmérséklet változásával folyamatosan változik egyben a klíma hatékonysága is. A COP érték mást is elárul: utal a klíma műszaki színvonalára is, így a szabványozott rendszerben mérvadó segítséget nyújt a megfelelő készülék kiválasztásában. A magas COP-val rendelkező berendezések ugyan drágábbak, de az árkülönbség kb. 2-3 év alatt megtérül, azután már folyamatosan pénzt takarít meg a magas COP értékkel bíró klímaberendezés.

Mit jelent a SEER és a SCOP?

A klímaberendezésünk energiahatékonyságát legjobban ezzel a két mérőszámmal lehet modellezni, mivel egy teljes szezonban történő hűtés (SEER) és egy teljes szezonban történő fűtés (SCOP) alapján készült mutató. Ez nem egy pillanatnyi energiahatékonyságot mutat (COP), hanem valós körülményeket és változó hőmérskletet szimulálva egy sokkal pontosabb mérőszám.

2013. január 1. után a fix értékeket (EER és COP) felváltották a szezonális és lokális értékekkel kiigazított számított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is. Lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klímaberendezésre jellemző érték, ami sokkal pontosabban szimulálja a klíma valós körülmények közötti energiahatékonyságát.

A szezonális hűtési hatékonyságot mutató tényező (SEER) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes.

A szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező (SCOP) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről:

Multi – több beltéri egységgel rendelkező klímák

Gyakori klimatizálási igény, hogy ne csak egy helyiséget hűtsünk a lakáson, irodán belül, hanem több ponton is működjön a légkondicionálás, ezzel is elősegítve az egyenletes hőmérsékletet a lakótérben. Ebben az esetben több műszaki megoldás közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet az adott körülményekhez igazitva. Ilyenkor gyakran a multi klíma a jó választás, főleg akkor, ha helytakarékosan kell megoldani a hűtést.

A multi klíma egy olyan kültéri egység, amihez nem egy, hanem több beltéri egység is csatlakoztatható akár egymástól teljesen eltérő kivitelben. Például lehet az egyik szobában sima oldalfali, míg egy másikban akár egy parapetes beltéri, amit a padlóra fogunk felállítani, esetleg kazettás kivitel, amelyik jellemzően gipszkartonos állmennyezetbe kerül akár különböző színekkel és eltérő teljesítményekkel kombinálva. A lényeg minden esetben a kültéri egységünk teljesítménye, mivel ezt kell majd elosztanunk több szobára, tehát ennek a meghatározása, méretezése egy nagyon fontos paraméter. A multi klímák körei egymástól teljesen függetlenül üzemeltethetőek, nem kell egy időben mindegyiknek működnie. Viszont azt fontos tudni, hogy egy időben vagy hűteni, vagy pedig fűteni tudunk majd vele, a két különböző funkciót nem lehet beltéri egységenként egyszerre használni!

A leggyakoribb szerelés a duál (két beltéri egységes) verzió, mivel itt még viszonylag kis csőhosszokkal lehet dolgozni. Ennél nem kell kompromisszumokat kötni a beszerelés során, általában problémamentesen kialakíthatóak a hűtőkörök, és ami nagyon fontos, hogy nem kell két kültéri egységet nézegetni a falon vagy a teraszon. A triál gépek is közkedveltek, viszont itt már gyakrabban ütközünk abba a műszaki kérdésbe, hogy az egyik körnek a lakás túlsó végén kellene dolgoznia, hűtenie és így a csövezés elvezetés nem minden esetben oldható meg praktikusan egy már kész, bebútorozott lakásban.

Lakásfelújításkor ezért érdemes a csövezetet bevésetni a  falba, elvezetni az álmennyezetben, mivel így nagyon sok munkát, költséget lehet később megspórolni az utólagos becsövezéssel szemben.

A multi klímák előnyei között egyértelműen az egy kültéri egységgel történő működés a legfontosabb, mivel így helytakarékosan megoldható akár az egész lakás klímatizálása az esztétikailag esetleg zavaró dobozok számának minimalizálásával.

A költségeket tekintve ezek a klímák nem olcsóbbak, mint két külön berendezés, sőt nagyjából 10-20%-kal magasabb az ár, mintha külön vásárolnánk meg őket. Ezt a műszaki tudást egy egységbe kell belesűríteni akár számos különleges megoldással, így ezt a légkondicionáló ára is tükrözi. Jelentősen növeli a készülék árát, ha nem a megfelelő kültéri teljesítményt választjuk, mivel nagy ugrás van árban minden egyes kilowattnyi hűtőteljesítménnyel.

Éppen ezért nem mindig célszerű a maximális teljesítményre méretezni a kültéri egységet, mivel ritkán adódik az a helyzet, amikor mindkét (vagy több) beltéri egység egyszerre kell, hogy működjön a legnagyobb fokokozaton. A kültéri méretezésénél a fizikai méret is mérvadó, mivel míg az 5 kW-os kültéri alig nagyobb egy normál klímánál, addig egy 8 kW-os már méretes darab, ami sok helyet elfoglal.

Okozhat betegséget a klíma használata?

A megfelelően használt légkondicionáló teljesen biztonságosan működtethető, és nagymértékben fokozza a lakók komfortérzetét, javítja az életkörülményeiket a kánikulás időszakban. Idősek és szívbetegek, allergiások esetében kimondottan pozitív a hűtött és szűrt,  pollenmentes levegő élettani hatása, mivel ebben az időszakban rendkívüli módon megterheli a gyengébb szervezetet a napközbeni folyamatos túlmelegedés és a magas légköri pollenkoncentráció. A nyugodt éjszakai alvás stresszmentes nappalokat biztosít és javítja az életkörülményeket.

A klíma használatakor nagyon fontos, hogy a készülék ne fújja közvetlenül a testünkre a hűtött levegőt, mivel ezzel könnyen okozhatunk megfázást, esetleg ízületi vagy izomfájdalmakat magunknak.  Ezt az állapotot könnyen elkerülhetjük a klíma megfelelő elhelyezésével és használatával.

A klímaszerelés alkalmával fokozottan figyeljünk a berendezés megfelelő helyének a kialakítására, mindig életkörülményeinkhez, lakásunk adottságaihoz, a bútorok elhelyezkedését figyelembe véve kell meghatározni a klimatizálás helyét.

A klímát célszerű a szokásos ülőhelyünktől, íróasztalunktól távolabb üzemeltetni, amennyiben ez nem megoldható, akkor a hűtést a távollétünkben időzítéssel oldjuk meg.

Nagyon meleg lakás esetében jó megoldás, ha már délelőtt bekapcsoljuk, akár időzítéssel a klímát és így nem engedjük túlmelegedni a lakást; majd hazaérve kikapcsolhatjuk a berendezést. Hálószobák esetében szintén célszerű már előre bekapcsolni a klímát, lehűteni az alváshoz a szobát, majd pedig lekapcsolni légkondicionálót amikor lefekszünk pihenni. Ha kellő ideig üzemeltettük a berendezést, akkor a szoba bútorai, burkolatai, falai lehűltek annyira, hogy nem melegszik vissza a szoba rögtön a lekapcsolás után,  így nyugodtan végig lehet aludni az éjszakát.

Lehetünk allergiásak a klímára?

Mivel a klíma a saját lakásunk belső levegőjét forgatja át a hőcserélőjén lehűtve és visszaáramoltatva a lakótérbe, így egészségkárosító hatása nincs – ha rendesen karbantartjuk a légkondicionálónkat. A pollenallergiások tüneteit kifejezetten nagymértékben enyhíti a lehűtött és klíma által megszűrt, pollenmentes levegő. Allergiásként magam is csak ajánlani tudom a klímát megoldásként pollen időszakban az orrfújás, szemdörzsölés elkerülésére.

A karbantartásaink során irodákban gyakran panaszkodtak a dolgozók, hogy a klíma beindításakor elkezdenek könnyezni, bevörösödik a szemük, fújják az orrukat. Ilyenkor a légkondicionáló szétszerelésekor minden alkalommal elpenészesedett, gombás hőcserélővel találkoztunk, mivel hosszú évek óta senkinek nem jutott eszébe ellenőriztetni a berendezést. A  klíma tisztítását és a vegyszeres lemosását követően ezek a tünetek teljesen megszűntek.

Fontos tudnivaló, hogy a klímaberendezések hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő kering át egy szezonban, a levegő pedig port, polleneket hordoz magával. A lakásokban található „házi por” sok szerves anyagot tartalmaz (elhalt bőr, hámsejtek, poratkák),  ezek lerakódnak a hőcserélőn, ha a készülék nincsen rendszeresen karbantartva. A megtapadt porréteg a nedves hőcserélőn penésztelepeket hoz létre, így a klíma használatakor spórák juthatnak a levegőbe. Ez a legionellának nevezett tüdőbetegség egyik okozója is lehet. Eme rendkívül káros jelenség a rendszeres karbantartással megelőzhető, hiszen csak az évekig elhanyagolt berendezésekben fedezhető fel.

A „házi karbantartás” azonban, ami a szűrő elmosásából és a boltokban kapható spricnis kezelésből áll, nem képes megállítani ezt a folyamatot. Sokan nem tudják, hogy a hőcserélőn a lerakódott por egy vékony biofilmet képez, amit házilagos módszerekkel nem lehet eltávolítani, és csak azt az illúziót kelti a használóban, hogy biztonságos a légkondicionálója.

Okozhat megbetegedést a klímában keringő hűtőközeg?

A klímák belsejében keringő hűtőközeg végzi el a lakásból kinyert hő leadását. Gyakori kérdés, hogy ennek belélegzése milyen betegséget okozhat.

A klímában keringő hűtőgáz elszivárgása esetén kizárólag nagyobb koncentrációban okozhat kardiológiai problémát, de ez a háztartási klímaberendezések esetén gyakorlatilag nem fordulhat elő lévén nagyon csekély a hűtőközeg mennyisége a rendszerben (0.7-1kg). Ez a mennyiség, még ha egyszerre is kerülne a szoba levegőjébe, még akkor sem károsítaná az ott lévők egészségét.

A klímaberendezések felszerelése során vákuumolással ellenőrizzük a rendszer tömítettségét, illetve ilyen módon távolítjuk el a csőrendszerben lévő párát, oxigént, ami a klíma meghibásodásához vezethetne. A felszerelést minden alkalommal megfelelő engedéllyel rendelkező kollégák végzik el, hogy a használat során ne fordulhasson elő hűtőközegveszteség.

A klíma karbantartását és tisztítását érdemes még szezon előtt elvégeztetni

Milyen szűrőket, légtisztító rendszereket találhatunk a klímákban?

A klímaberendezések a hűtés és fűtés mellett komoly műszaki tartalommal rendelkező légtisztítóként is üzemelnek a lakásunkban, jelentősen tisztítva és kezelve a lakás levegőjét. A légtisztítási rendszereknek mindegyik gyártó igyekszik egy misztikusan és jól hangzó nevet kitalálni de alapvetően többnyire az ionizációval összefüggően történik a levegő megtisztítása a lebegő baktériumoktól és vírusoktól.

– Porszűrő: Hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri, mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható mint előszűrő. A kimosása nem pótolja a karbantartást, mivel a hőcserélőn összegyült apró por áthatol ezen a szűrőn és csak a nagyobb porcicákat fogja meg.

– Fotokatalitikus szagtalanító szűrő /Daikin/: Antibakteriális és szagtalanító hatású. A szűrő nagy hatékonysággal bontja le a cigarettafüstöt, a háziállatok szagát és a baktériumok, káros mikroorganizmusok szaporodását is gátolja. Amikor a szűrő hatékonysága lecsökken, napfényre kihelyezve visszanyeri aktivitását.

– Silver Nano egészségvédelmi rendszer: Egy átfogó rendszer, amely nanométer méretű ezüstionok segítségével biztonságosan és hatékonyan elpusztítja a kórokozókat,  penészgombákat és 650 különféle típusú baktériumot,  továbbá megakadályozza, hogy azok megtelepedjenek olyan helyeken, ahol ez leginkább káros. A Silver Nano egészségvédelmi rendszernek köszönhetően a Samsung légkondicionálók belsejét borító nanoméretű ezüstionok milliárdjai a baktériumokat már a szűrési folyamat során elpusztítják. Ezen túlmenően az ezüst nanobevonat szagtalanít is, így a helyiség tisztább és frissebb illatú lesz.

– Neo Plazma légtisztító rendszer /LG/: Egyedülálló 12 fokozatú bio enzimes szűrőkkel felszerelt rendszer. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain, a rendszer hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat, élelmiszer illatot,  cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal hatékonyan sterilizál.

– Plazmaionizációs szűrőrendszer /Midea/: Miközben a helyiség levegője áthalad a plazma ionizációs zónáján, a magas feszültség töltéssel látja el a szennyeződéseket. Mikor a levegő a statikus elektromos térhez ér, a por, füst és pollen részecskék több mint 95%-a megkötődik a statikus elektromos rácson. Ez a hatékony eljárás tisztább levegőt, egészségesebb környezetet biztosít és óvja az allergiában szenvedőket.

– Nano Carbon szűrő /LG/: A nanométer méretű aktívszén-szemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen távolítja el a háztartási szagokat, garantálva a kellemes közérzetet.

– Plazma szűrő /LG/: Eltávolítja a mikroszkopikus szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű allergiás megbetegedéseket.

– Nano Bio Fúziós szűrő /LG/: Nanométer méretű bio enzimjüket a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat, vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat.

– Silver Nano e-szűrő /Samsung/: Az összes porrészecske és vírus 99,99%-ának eltávolítására képes, páratlan „porfogó”, szagtalanító. A szűrőn keresztül áramló elektromosság okozta mágnesesség befogja és eltávolítja a porrészecskéket, ezzel megakadályozza, hogy bekerüljenek a belégzésre kerülő levegőbe. Ahogy a nanométer méretű ezüstrészecskék érintkeznek a kórokozókkal és baktériumokkal, gátolják ezeknek a szervezeteknek a légzését, így azok sejtnövekedése megáll és elpusztulnak. A kórokozók eltávolítása igen gyorsan, mindössze 2 órán belül megtörténik.

– Katechin szűrő /Panasonic, Samsung/: Bio zöldszűrő segítségével, sztatikus elektromosság révén köti meg a részecskéket és a baktériumokat. A zöldteából kivont katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti.

– Super alleru-buster szűrő /Panasonic/: Egyszerre három különböző potenciális veszélyforrás ellen nyújt védelmet: kiszűri a baktériumokat, vírusokat és allergéneket a levegőből, ezáltal gondoskodik a lakótér levegőjének egészséges tisztaságáról.

– Ionos légfrissítés: Cm3-enként 20.000 negatív töltésű ion gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát, mintha vízesés mellett vagy erdőben pihenne.

– Antiallergén szűrő /Samsung/: Egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben antibakteriális, szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Samsung kutatócsoport felfedezte, hogy a fém ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A Samsung beépítette ezt a fém ftalocianint az antiallergén szűrőjébe, így maga a textil képes megkötni és feloldani az allergéneket.

– Aktívszenes elektrosztatikus üvegszálas szűrő /Midea/: A szűrő aktív szénből és elektrosztatikus üvegszálas szűrőből áll. Az aktívszenes szűrő elnyeli a kellemetlen szagokat és hatástalanítja az ártalmas vegyi gőzöket. A szűrő felületén a pozitív töltés kialakításával az elektrosztatikus üvegszálas szűrő felfogja a kis porszemcséket, füstöt és állati szőrt, ezáltal védelmet nyújt az allergiás megbetegedések ellen.

– Bio szűrő /Midea/: Egy speciális biológiai enzimből és eco filterből áll Az eco szűrő kiszűri a levegőben lévő apró porszemeket és hatástalanítja a baktériumokat, gombákat, valamint a mikrobákat. A biológiai enzim egyesül a baktériumokkal és fokozatosan feloldja a baktériumok sejtfalát, ezáltal elpusztítja azokat.

– Frescho Tech/anionos szűrő /Midea/: A vízesés, patak és erdő, ahol megfelelő mennyiségű anion áll rendelkezésre, megnyugtatja és felfrissíti az embereket. Az anionok jó hatással vannak az idegrendszerre, a vérkeringésre, javítják a tüdő működését és hatékonyan megelőzhetőek a légzőszervi megbetegedések. A Frescho Tech előnyeit kihasználva a Midea klímaberendezés az otthonába hozza az erdei levegőt. Amint a levegő keresztüljut az ionizátor keféjén, az ionizáció eredményeként automatikusan anionok keletkeznek /3400 V magas statikus tér/. Az anionok mennyisége az 1.000.000 db/cm3 értéket is elérheti. Egy-egy elektron nyerésével az anionok hatástalanítják a vegyi párát és port, s pozitív ionok jutnak a levegőbe.

Hogyan vezérelhetjük a klímánkat?

Általánosan mindegyik klímaberendezéshez tartozik egy infrás távkapcsoló, amivel váltogathatunk a különböző funkciók között, illetve beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet, ventilátor fokozatot és intenzitást. Állítható még az időzítés, az extra funkciók – mint az ionizátorral szűrés és elalvás kapcsoló -, illetve az economi (gazdaságos) üzemmód is. A távkapcsolóhoz elemet is mellékelnek a gyártók, illetve falra, bútorlapra felfúrható tartót.

A vezérlés új megoldása a wifis elérés, amivel a lakás nethálózatán keresztül egy okostelefonnal akár távolról is elérhetjük, állíthatjuk klímaberendezésünk paramétereit. A legtöbb gyártónál opciós a wifis kialakítás, illetve utólagosan egy modem segítségével csatlakoztathatjuk a készüléket a hálózatra. A modemek árában nagy a szórás: gyártótól függően 5.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig kaphatóak.

Érdekes módon a gyártók az alsóbb árszegmens klímáit gyakran a wifi modemmel próbálják piacképesebbé tenni, míg a prémium kategóriában csak a felsőbb modellek tartalmazzák gyárilag is a wifis opciót.

Hová szereltessük a lakáson belül a klímát?

Minden felmérés alkalmával a lakók szokásaihoz igazítva, a bútorok elhelyezésének figyelembe vételével kell kijelölni a klíma felszerelésének a helyét. Egyik általános technikai szempont, hogy legyen elegendő hely a beltéri egység számára, ami általában 80-90 centi közötti hosszúságú. A mennyezettől legalább 15-20 centit hagyjunk el, mert így van lehetőség a klíma szellőzésére. Soha nem szabad teljesen felszorítani a plafonra, mert felülről szívja magába a hűtendő levegőt (amit a hűtőbordákon keresztül az alsó részén fúj majd ki magából).

A kültéri egységet praktikus közel tenni a beltéri egységhez, hogy ne kelljen az egész lakást keresztülcsövezni. A klíma cseppvíz-elvezetését is meg kell tudni oldani, mivel a víz nem csöpöghet az utcára vagy a szomszéd erkélyére. Erre minden alkalommal a legjobb megoldást kell megtalálni.

A lakótérben a klíma elhelyezésénél figyelembe kell venni a lakás elrendezését, a bútorok helyzetét. Elkerülendő, hogy a gép az ágyra vagy az ülőgarnitúrára fújja a hideg levegőt, mivel így működtetés közben megfázhat a használója. Azt szoktam tanácsolni, hogy kis szobák esetében inkább néhány órával előre kapcsolják be a légkondicionálót lefekvés előtt, így amikor alváshoz készülődnek, már lekapcsolható a klíma. Így elég hideg a levegő és a szoba berendezése ahhoz, hogy ne melegedjen vissza, amíg alszanak a lakók.

Lépcsőfeljáróba vagy nagyobb nyitott galériába felesleges feltenni a klímát, mivel a hideg levegő a fajsúlyánál fogva nehezebb, így az alsó terekbe vándorol majd, a meleg levegőt pedig felszorítja a felső részre.

A tetőtereknél éppen ezért rossz megoldás a folyosón elhelyezett nagyobb klímaberendezés: az ajtókon keresztül nem tudja majd lehűteni a cserepek által is felforrósított lakóteret. Ezeknél a szobáknál külön-külön hűteni kell a belső teret vagy klíma beltéri egységekkel, vagy pedig fejlettebb gépészeti megoldásként egy központi-légcsatornás klímával.

Tetőterek klimatizálása

A tartós nyári melegben még a legjobban szigetelt tetőzet is átforrósodik, sőt, egyes betoncserepekkel fedett tetőkön a legextrább hőszigetelés sem segít, mert a nappali felmelegedést az éjszakai lehűlés sem fogja érdemben csökkenteni, és maga a szigetelés válik hőtartóvá a szerkezetben. Egyik kedves barátom 50 centis szigetelést rakatott a betoncserepes tető alá, amivel ugyan elérte, hogy később melegedett fel a lakása, de utána le sem hűlt a nyár végéig.  Bármennyire is nem szeretett volna klímát felszereltetni, kénytelen volt ehhez a megoldáshoz folyamodni.

A tetőterek klimatizálása többnyire egy komplexebb megoldást kíván a hagyományos szereléshez képest. Általában sokkal rosszabbak a klíma felszerelésének lehetőségei, és több műszaki problémára kell egy időben megoldást találni.

A hagyományos klímák beltéri egységeit csak függőlegesen álló falazatra lehet felhelyezni, mivel berendezés a beltéri egységben keletkező cseppvizet így tudja a cseppvíztálcába továbbítani. A ferde tetőelemekre nem szerelhetőek fel a split klímák beltéri egységei, csak ha találunk olyan sík felületet, ami alkalmas erre a célra. A másik nehezítő körülmény a kültéri egység elhelyezése a tetőn. Ez történhet tartókonzollal a tetőcserepeken, palán, zsindelyen, vagy lapostető esetében egy védettebb helyre elhelyezve. Gyakori megoldás a már fűtésre nem használt kéményeken történő klímacsövezés, amikor akár több emelet is áthidalható így problémamentesen.

A tető megfúrása – bár egyszerűnek hangzik – cseppet sem javasolt megoldás, mivel a tömítő anyagok zsugorodása, elfáradása után szinte biztos, hogy idővel beázik majd a furat, így ennek kialakításához gyakran bádogos vagy tetőfedő bevonását is kérjük. A tetőterek klimatizálásakor gyakori segítőnk az ipari alpinista, bár minden alkalommal igyekszünk olyan helyre tenni a klíma kültéri egységét, ami megközelíthető lesz a későbbi karbantartások, vagy egy esetleges meghibásodás során is.

A tetőterek kedvelt és praktikus klimatizálási technológiája a kazettás álmennyezeti klíma, ami a felső síkra felülről rögzítve bárhová elhelyezhető a tetőn belül. Ennek egy fejlettebb és diszkrétebb változata a légcsatornás klíma, amit elvezetékelünk a hűtendő szobákba a padlástéren keresztül. Termosztáttal, légszelepekkel szabályozható, hogy mennyi levegőt szállítson a berendezés egy adott helyre. Amennyiben rendelkezik a tetőtér megfelelő oldalfal magassággal, úgy a parapetes klímák is javasolhatóak, amelyek diszkréten elhelyezhetők az oldalfal kevésbé látható részein, és teljes értékű klimatizálást jelentenek. Ezek a berendezések már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak, így a hidegebb időszakban is bátran és gazdaságosan használhatóak a lakás komfortosabbá tételére.

Nagyon gyakori, és teljesen rossz megoldás az emeleti lépcsőfordulóba elhelyezett klíma. A hideg levegő fajsúlyánál fogva lefelé vándorol, így a tetőtér hűtésére ez a megoldás nem alkalmas. Az egyetlen középen elhelyezett berendezéssel is sokan kísérleteznek, ami szintén kérdéses eredményt hozhat, mert a középen elhelyezett klíma nem tudja az ajtókon keresztül átforgatni és lehűteni a tetővel határos, így nagyobb hőterhelésnek kitett szobák levegőjét.

Ugyanez a képlet érvényes a galériák klimatizálására is. A lent elhelyezett berendezés nem fogja hűteni a felső szinten lévő teret, sőt a nehezebb hideg levegő felnyomja a melegebb levegőt, és így nyáron még fokozottabban érezhető lesz a hőmérséklet-különbség.

Irodák klimatizálása

Az irodák, munkahelyek klimatizálása esetén több tényezőt kell figyelembe venni, mint a lakásokban felszerelt klímáknál. Az épület hőszigetelése, ablakainak méretezése és elhelyezkedése után fontos paraméter a dolgozók létszáma, és az általuk használt elektromos berendezések, számítógépek hőkibocsátása a légtérben. A másik nagyon lényeges probléma az elhasznált levegő megfelelő cseréje, utánpótlása. Az irodákban dolgozók a napi munkájukat sokkal rosszabb hatékonysággal tudják elvégezni, ha az elhasználódott levegőben lecsökken az oxigén szintje. Ez fáradtságot, fejfájást okoz az ott tartózkodóknak.

A klíma használatával egy időben sok helyen elfeledkeznek a szellőztetésről, pedig a légkondicionáló nem cseréli a benti levegőt, mindössze csak lehűti azt a hűtőbordákon keresztül. Tanácsos hát komplexebb rendszerekben gondolkodni, amik képesek elvégezni ezt a funkciót is mindenféle emberi beavatkozás nélkül. A legfejlettebb konstrukciók egy légcsatornán keresztül osztják szét a hideg levegőt több ponton az irodában, és folyamatosan kevernek kintről friss levegőt is a klíma lehűtött levegőjébe, ezáltal biztosítva a folyamatos és állandó légcserét. A rendszer kombinálható olyan szabályozóval, amin beállítható, ha több embert kell kiszolgálnia a légkondicionálónak akár egy tárgyalás, akár egy céges parti alkalmával. Ilyenkor a klíma automatikája a beállított paraméterek szerint több oxigént juttat majd a légtérbe, és folyamatos légcserét végez az időzítés idejére.

A légcsatornás klíma másik nagy előnye az irodai alkalmazás esetében a sokkal egyenletesebb hűtésleadás. Mivel bárhová tehetők a klíma beszívó és kifújó anemosztátjai, elkerülhető, hogy közvetlenül fújja bárkinek a fejére, hátára a hűtött levegőt. Ez a fajta klíma ezáltal sokkal jobb komfortot teremt a dolgozók számára, és csökkenti a szokásos konfliktusokat a használatával kapcsolatban.

Szerverek klimatizálása

A szerverek klimatizálásának igénye az irodai, ipari felhasználás területén mutatkozik. Itt működtetnek olyan mennyiségben számítógépeket, amelyeket már folyamatosan hűteni kell üzem közben, megvédve a túlmelegedéstől. A szerverek folyamatos hűtést igényelnek, nagy üzembiztonsággal. Erre  a célra az egyszerű lakossági klímaberendezések csak korlátozottan ajánlhatóak. Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy komoly cégek tizen-százmilliós adatmennyiségét hordozó szerverszobáját egy alsó kategóriás klíma hűtésére bízzák, holott ez a megoldás csak a szerencsével kombinálva adhat némi ideiglenes biztonságot.

Ilyen az olcsóbb megoldás 🙂

A szerverszobákban történő klímaszerelés esetében minden gyártónál automatikus garanciavesztést jelent a komfortklíma (lakossági klíma) beépítése, mivel ezek a készülékek nem a folyamatos terhelésre és a fokozott hőkivonásra vannak rendszeresítve. A biztosító sem téríti meg az adatvesztésből fakadó károkat, amennyiben nem a megfelelő műszaki megoldással történt a szerver hűtése.

A szerver hűtésénél több műszaki problémát kell megoldani egyszerre. Az első a folyamatos, 0-24 órás üzemelés, a második a fokozott hőkivonási képesség, a harmadik a téli üzemmódban történő hűtés, a negyedik pedig az automatikus újraindulás áramszünet esetén. Ha ezek a feltételek egy speciális szerverre kifejlesztett klímával teljesülnek, akkor még mindig érdemes a rendszert duplikálni, mivel egy berendezés meghibásodása esetén a hőmérséklet perceken belül kezd emelkedni. Ha nincsen tartalék megoldás, ami akár az éjszaka folyamán átveszi a hűtést, könnyen előfordulhat, hogy reggelre már az egész számítógépes hálózat összeomlik. Ezért is tanácsoljuk, hogy mindenképpen érdemes duplikált rendszert kiépíteni, ahol plusz egy klíma automatikusan bekapcsol, ha bármilyen üzemzavar következne be.