Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Klíma előcsövezés építkezéskor betervezve

Építkezéskor számos dolgot, folyamatot kell észben tartanunk, kérdéseket megválaszolnunk. Így engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét az klímaberendezés előcsövezésének betervezéséről. Hiszen nem csak pénzt, de időt és bosszúságot is megspórolhat magának a házépítő.

Lehet Ön nyár végén, ősszel kezdi az építkezést, így nem jut eszébe, hogy jövő nyáron milyen jól jönne a kellemes hőmérsékletet teremtő klíma szép, új otthonában. Most egy percre képzelje el, amint egy forró nyári napon fáradtan és izzadtan, a hőségtől kimerülten hazaérkezik, és otthonában már kellemes, hűs hőmérséklet várja. Önnek mindössze annyi a dolga, hogy hátradőljön a kanapén, és élvezze a benti kellemes hőmérséklet adta előnyöket és pihenjen. Most képzelje el, hogy beköltözése után telepítteti a klímát… Bizony, bizony. Bármennyire is igyekszik a klímatelepítő por és kosz nélkül dolgozni, mint korábbi cikkünkben írtuk a klíma beépítés némi felfordulással jár.

Új ház építésénél, vagy nagyobb átalakításnál célszerű a fűtés és áram betervezésekor a klíma csővezetékeinek beépítése is

Hiszen a jövőban bármikor igény támadhat a klímaberendezésre. Így nem kell bontani az új otthonában.  Csupán az előre kiépített csővezetékekre egyszerűen ráhelyezzük a készüléket, klíma egységet.

Fontos megjegyeznünk, hogy a későbbiekben, ha bármikor az ingatlan eladására kerül a sor, akkor értéknövelő is lehet a kiépített rendszer.

Lássuk, milyen terheket is tud levenni az Ön válláról egy már előre beépített klíma berendezés

Mellékesnek tűnhet, de a legnagyobb gondot általában a klíma kültéri egység elhelyezése okozza. Mielőtt belekezdenénk a klímaszerelésbe mindenképpen érdemes megkérdezni a társasház közös képviselőjét, valamint a szomszédokat a kültéri egység elhelyezéséről. Ha egy társasház oldalán egyetlen kültéri egységet sem látunk, akkor elkezdhetünk gyanakodni.

Ne felejtsük el azt se, hogy ha egy járda felett van a készülék, akkor a leolvasztáskor kifolyó víz a járdára csörögva balesetveszélyes lehet. Üzemeltetési költség szempontjából pedig nem szerencsés, ha a kültéri egység szélnek erősen kitett helyen van.

Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy, vagy két fal átfúrását jelenti. Abban az esetben, ha a falban kell elvezetni a csövezést, érdemes 1-2 óra pluszt rászámolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal ki kell javítani a kivésett falat.

Éppen elég nehéz feladat a megfelelő klíma berendezést megtalálni, szakképzett szerelő után érdeklődni, ne hagyja, hogy új otthona szépségét ezeken felül még utólagos vezetékezés, kábelezési – és bontási munkálatok, fúrások és a mindezekkel óhatatlanul is együtt járó takarítás tegyék tönkre!

Tudta, hogy 2015 óta csak egy végfelhasználói nyilatkozat birtokában lehet klímaberendezést vásárolni otthonába?

A rendelet értelmében csak és kizárólag olyan vállalkozás végezhet klímaszerelési és értékesítési tevékenységet, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, felszereléssel és regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál. Abban az esetben, ha a vállalkozás, vagy klímaszerelő nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel, nem szerelhet, és nem helyezhet üzembe klímaberendezést.

Ne feledkezzünk el továbbá a klímabeszerelési időről sem: egy normál lakossági klíma berendezés felszerelési ideje a kiszállástól a takarításig hozzávetőlegesen 4-5 órát vesz igénybe, de természetesen ez a helyszíni adottságoktól is igen nagymértékben függ. A munkát lassítja, ha az épület közelében nem lehet parkolni, többemeletes lakásról illetve házról van szó, és a lift hiánya is természetesen. A szerelési távolság a kültéri és beltéri egységek között szintén növeli a beszerelés idejét, de a kondenz elvezetés, áram kiépítés és több fal átfúrása is mind hátráltató tényező és ezekkel arányban növekszik a szerelési díj költsége is.

Mindezek figyelembe vételével, láthajuk mekkora érték a már klímával felszerelt ingatlan megszerzése.

Manapság szinte alapból elvárjuk, hogy megfelelő hőmérséklet álljon rendelkezésünkre munkahelyünkön, az autóban, a tömegközlekedés során

Miért ne lehetne otthonunk is hasonlóan komfortos?

A modern klímaberendezések hűteni és fűteni is tudnak, ráadásul rendkívül energia hatékonyan, ezáltal képesek szinte mindenki számára megadni azt a komfortot, ami a huszonegyedik század emberét megilleti. A jó klíma legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy nem csak a hűtő-fűtő alapfunkcióknak felel meg, hanem képes meg is tisztítani a helyiség elhasznált levegőjét. Ezért aztán olyan megoldásokat találhatunk, ami a levegőből képes kiszűrni a baktériumokat, a polleneket, vagy akár a kellemetlen szagokat. Ezen funkcióknak köszönhetően a klíma friss, tiszta és egészséges levegőre képes változtatni az elhasználtat, ami allergiások, vagy gyermekek esetében nagyon fontos lehet.

Gondolkodjunk előre

Amennyiben építkezéskor, felújításkor előre gondolunk a bármikori klíma telepítésre, előcsövezésre, tetemes összeget spórolhatunk meg a későbbiekben. Ráadásul nem kell ismét falat vésni, vakolni, festeni, szakembereket kerülgetni az otthonunkban. Ezért célszerű az épület szerkezet kész állapotában elhelyeztetni a csöveket a falba, ráadásul az építkezés összköltségvetésében ez minimális többlet.