Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Az ideális hőmérsékletű szobában sokkal pihentetőbb az alvás

Pihentető alvás a nyári melegben

A nyár örömteli velejárói a szabadban eltöltött kellemes esti programok. A baráti beszélgetések, sörözések, borozások, fesztiválokon való kikapcsolódás, kerti sütögetések. Ugyanakkor hiába az aktív kikapcsolódás, az enyhébb hőmérséklet, este lakásunk még mindig olyannyira ontja a hőt, hogy lehetetlenség kipihenni magunkat az éjszaka folyamán. Másnap pedig egyre nehézkesebb helytállni munkahelyünkön.

Alvás közbeni ideális hőmérséklet

Az átmelegedett falú hálószobában szinte lehetetlenné válik a pihenés.

Az amerikai National Sleep Foundation alváskutató alapítvány tanulmányai szerint a legkellemesebb alvás közbeni hőmérséklet a 18 °C . Ugyanis az alvásunk legmélyebb ciklusában testhőmérsékletünk lecsökken. A legalacsonyabb érték kutatások szerint négy órával az alvás kezdete után mérhető. Érdekes, hogy ennek a ciklusnak a végén kezdünk melegedni, mintegy ezzel jelzi a biológia óránk, hogy ideje ébredni.

Az alacsony szobahőmérséklet tehát jótékonyan segít testünknek a pihenésben. Így nem csoda, hogy a jóval melegebb szobahőmérséklet kifejezetten negatív hatással van az alvásunkra. Kimutatták, hogy az ideálistól melegebb hőmérsékletben még tovább is tart elaludni.

A pontos alvás közbeni legideálisabb hőmérséklet természetesen személyenként változik, a tudósok egyetértenek abban, hogy egy kissé hűvös szoba hozzájárul a pihentető alváshoz.

 

Kibírhatatlan tetőterek

Leggyakrabban emeletes házak tetőtereiben lakók keresnek fel bennünket klíma igényükkel, még a szezon előtt. Ami teljesen érthető, hiszen a tetőterek hamar felmelegednek, a megfelelő szigetelésnek köszönhetően a hőt meg is tartják, hiába az esti szellőztetés, a tetőtéri ablakok kevés levegőt engednek be.

Eddig nem tudtál klíma mellett aludni? Mostmár tudsz!

Neked is fő a fejed a melegtől nyáron? Azonban ellenezted a klíma beszereltetést, vagy a régi klímád túl hangos?

„Nekem csend kell, hogy tudjak aludni.”

„Nem szeretném, hogy egy klíma berregjen nekem egész éjszaka.”

„Nem szeretnék klímát, mert nem akarok éjszaka megfázni!”

„Nem szeretném, hogy a klíma egye az áramot egész éjszaka.”

Rengeteg hasonló mondatot hallhatunk. Viszont jó hírünk van azok számára, akik eddig halogatták, vagy elodázták a klíma beszerzésének kérdéskörét. A legtöbb gyártó rengeteg fejlesztésen dolgozott az utóbbi időben, mely eredménye életünk kényelmesebbé tétele. Ilyen funkció az Éjszakai üzemmód, mely az inverteres klímák esetében jóval csendesebb működéssel dolgozik, továbbá kisebb energiafelhasználással. A csendesebb működés nem csupán a beltéri, hanem a kültéri egység is esetében is értendő. Így nem csak téged nem zavar, de a szomszédodat sem, aki lehet nyitott ablaknál szeretne aludni.

Röviden az inverteres klímák működés közben szabályozzák önmagukat, mindig csak annyira pörgetik a kompresszort, amennyire feltétlenül szükséges.A beépített szabályzó folyamatosan méri a helyiség hőmérsékletét, így az egység mindig a szükséges teljesítményen dolgozik. Nem a nulláról kell beindítania a kompresszort, ezzel jelentősen csökken az energiafelhasználása. Mindazonáltal jóval halkabb működésre is képes.

Érdekes kimutatás, hogy egy folyamatosan működő inverteres készülék akár 40-50%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint régebb hagyományos társai.

 

Tipp:

Ha az általunk forgalmazott modern klímák közül választasz, akár már a munkahelyedről a telefonodról beindíthatod a klímád, mely mire hazaérsz kellemes hőmérsékletet teremt. A beállított termosztát pedig egyenletesen megtartja a számodra ideális hőmérsékletet akár egész éjszaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/az-emberek-meg-mindig-nem-tudjak-helyesen-hasznalni-a-klimat-3873139/

 

https://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/a_nyari_hosegben_igy_aludjunk/20180702103140

https://alvasguru.hu/a-nyari-alvaszavarok-kezelesenek-5-modja/

www.sleepfoundation.org