Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Megfordult már a fejében, hogy klímával fűtsön? Azonban tele van kérdésekkel? Attól tart, hogy drága, nem olyan gazdaságos, mit a gázfűtés? Sok áramot fogyaszt? Problémás a karbantartása? Vajon ugyanolyan hatékony, mint más fűtési eljárások?

Ha fűtésre optimalizált klímát választ, akkor jó hírünk van. Ez egy olyan praktikus megoldás, mely kényelmesen illeszkedik a mai innovatív és korszerű megoldások közé.

A fűtésre optimalizált klímák előnyeiről

Ha az előbb felsoroltaktól tart, akkor engedje meg, hogy bemutassuk a fűtésre optimalizált klímák pozitív tulajdonságait. Ezeket a készülékeket kifejezetten úgy tervezték és gyártották, hogy akár -20°C vagy -30°C fokban is megbízhatóan és gazdaságosan teljesítsenek.

Ha most építkezik, vagy új klimatizálást tervez bevezetni, mindenképp célszerű a fűtésre optimalizált klímán is elgondolkodni. Melyek ennek a rendszernek az előnyei?

 • komfortja azonos, vagy még jobb is, mint a gázkazánnak
 • fenntartási költsége a fatüzeléssel vetekszik
 • megoldja a téli fűtést, a nyári hűtést ugyanaz a rendszer
 • megszűri a levegőt
 • páramentesít
 • turbó fokozatot és a wifi kényelmét, magasabb komfortérzetet biztosít
 • új építésű ház esetén, vagy meglévő rendszer mellé alternatív megoldásnak is tökéletes, hiszen nem kell külön fűtésrendszert megterveztetni és kiviteleztetni
 • kevesebbe kerül, mint egy gázterv és radiátoros fűtés kiépítése és fenntartási költségei is olcsóbbak
 • az áramszolgáltatókon keresztül állami támogatás is igénybe vehető rá
 • még költséghatékonyabb, ha összekapcsoljuk napelemmel
 • képes csak egy-egy helyiségben működni, amennyiben nem szükséges az egész lakást, vagy épületet fűteni
 • használható kiegészítő fűtésként, a meglévő fűtési rendszer mellett, amikor egy bizonyos hőfok felett az már túl drága

A fűtésre optimalizált klímák biztonságosan használhatók egész évben télen-nyáron is. Ezeknek a készülékeknek a kültéri egysége téliesített, a hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, ilyenkor a beltéri egység leáll erre az időre. Erre azért van szükség, mert a ráfagyott víznek, a télen is keletkező párának ki kell folynia, hogy a rendszer zavartalanul működhessen. Ha ez nem történik meg a ráfagyott víz szétfagyasztja a hőcserélőt és eltörheti a kültéri egység ventilátorát. A kifejezetten fűtésre optimalizált klímák esetén a ráfagyás nem történhet meg. Ellentétben az alap készülékekkel, melyek nem rendelkeznek kompresszor előfűtéssel, vagy csepptálca fűtéssel.

Figyeljünk a SCOP értékre!

Minél nagyobb számot mutat a SCOP érték, – azaz a szezonális hatásfok érték – annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha ez az érték eléri, vagy meghaladja az alább szereplő értékeket, akkor igényelhető rá H tarifás kedvezményes áram.

 • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
 • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
 • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

De mit is jelent az, ha pl SCOP érték mondjuk 4,6?

Ezt a SCOP értéket számos klíma esetében láthatjuk annak technika paraméterei között így ezzel vezetünk le egy példát. Szóval a 4,6 – os érték azt jelenti, ha a klíma 1 KW áramot fogyaszt, akkor 4.6 KW teljesítményt képes leadni.

Gyakorlatilag, ha a klímánk elérte a szobahőmérsékletet pl.: 22-23 fokot a kompresszor csak alacsony teljesítményen üzemel a szinten tartás végett. Ilyenkor a fogyasztás is csak kb. 300-600 Watt óránként. Tehát ilyenkor a leadott teljesítménye, felszorozva a 4,6-os SCOP értékkel 1380-2760 Watt. Azaz több, mint 4,5x nagyobb teljesítményt ad le hő formájában. Ez 18-12 Ft/óra áramköltséget jelen. Mivel ezek csak megközelítő adatok, pontos információért lépjen kapcsolatban az áramszolgáltatójával.

A fűtésre optimalizált klíma havi költsége nagyban függ a szoba adottságaitól, szigetelésétől, külső hőmérséklettől, stb.

A cikk elolvasása után valószínűleg tele van kérdésekkel. Szakembereink személyre és ingatlanra szabott válaszokkal segítik Önt a döntésben.

Forduljon hozzánk bizalommal!