Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Penészfoltok a falakon?

Lehet megtapasztalta már, hogy az új nyílászárók és a szigetelés bár sokáig megtartja a belső hőmérsékletet, hajlamos előidézni egy kellemetlen következményt, mégpedig a penészfoltokat a falakon, sarkokban. Az ideális páratartalom a 40-60% közé tehető. Ha ez ennél kevesebb, akkor a szájunk, orrunk és szemünk kiszáradásával érezzük meg legelőször, ha pedig magasabb, akkor a nehézlégzéssel. Ez az állapot egyáltalán nem mondható egészségesnek, mivel segítik a kórokozók és gombák elszaporodását, épületek falainak penészesedését, továbbá az allergiásoknak sem kedvez.

Bizonyára már többünk is megtapasztalta, hogy a túl párás helyiség sarkaiban, falfelületein megjelenik a penész kifejezetten hőhíd-problémás területeken. Ez köszönhető a külső és belső hőmérsékeltkülönbségnek, főzésnek, párás fürdőszobának, illetve, annak az állapotnak, ha több ember tartózkodik egy helyiségben.

Érdekes

Egy felnőtt bőrön keresztül kb. 0,5 liter vizet párologtat el átlagosan egy nap, míg kilélegzett levegő útján pedig kb. 0,4 liter víz veszteséggel számolhatunk.

Ezzel pedig mi is, nem csak a száradó ruhák, a főzés, a fürdés, ritka szellőztetés is hozzájárul a páratartalomhoz. Mindezek mellett pedig a téli hideg és a benti meleg elősegíti a penészspórák szaporodását. Hiszen a modern nyílászárók esetében nem „jár” a levegő a lakásban. Így fűtésszezon kezdetével megjelennek a páralecsapódások is az ablakok, ajtók alján. Ezek a lecsapódások pedig egy idő után csúnya penésztelepekké válnak.

Megoldás a penészesedés és a magas páratartalomra

A nedvességszint optimalizálására – ha nem rendelkezünk párátlanító készülékkel -, akkor a gyakori és intenzív szellőztetés egy jó megoldás lehet, persze, ha nem egy ködös napra ébredtünk.

A klíma páramentesítése fűtés üzemmódban nem hatásosabb más fűtésforma páramentesítésénél. Ha páramentesítést szeretnénk, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a páramentesítés funkciót használjuk.
A páramentesítés működési elve az, hogy a levegőnél hidegebb beltéri hőcserélőn lecsapódik a levegő páratartalma. Mivel fűtés közben a hőcserélő 50-60 fokos, így nem csapódik le a levegő páratartalma. A meleg szárítja a levegőt, de ez más fűtésformánál is hasonlóképpen fennáll.

Miért jó fűtésre optimalizált klíma?

A többszörös szűrőrendszerrel ellátott inverteres klíma ventilátorja forgatja, mozgatja a levegőt, továbbá hasznos lehet a páramentesítő funkciója. Azonban, ha a pára az Ön otthonában komoly problémát okoz, érdemes szakemberhez fordulni és kifejezetten erre a célra gyártott páramentesítő készüléket beszerezni.

Tovább olvasok