Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.
Kecskemét

Kánikula a városban

Az elkövetkezendő időben nyári kánikulára, országos hőségre számíthatunk. Bár tehetnénk, hogy strandon, vagy vízparton töltjük az egész nyarunkat azonban szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy egy sűrűbben lakott város áltagosan melegebb ezekben az időszakokban, mint a környező vidék. A kánikula hatására jelentkezhetnek alvási problémák, fejfájás, ingerlékenység. Mivel az agyműködésünk a hőség hatására lelassulhat, akár koncentrálási zavarok érezhetőek. Így fokozottabban oda kell figyelnünk magunkra és környezetünkre.

 

30 napos előrejelzés

 

A városok forróbbak, mint a környező vidék

A házak fala, beton– és aszfaltfelületeknek nap közben csak úgy szívják magukba a hőt, este pedig bár a kinti hőmérséklet némiképp enyhül a beton ontja magából a meleget.

A városi fák érezhetően csökkenthetik a hőmérsékletet az utcákon, árnyékot tartanak, ami alá behúzódhatunk a tűző nap elől. Azonban ha kellően sűrűn vannak telepítve jobban megtapasztalhatjuk hűtőhatásukat, ugyanis jelentősebb mértékben párologtatnak, vízgőzöket képeznek, ezáltal hűtenek. A légszennyezettségre gyakorolt hatása, mivel leveleik felszívják a termelődő gázokat mindeközben vizet is párologtatnak, képesek csökkenteni a levegő hőmérsékletét.

Kecskemét

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Kecskemét mindig is híres volt a zöld parkjairól, zöldellő utcáiról, zöldben úszó tereiről. Amihez még hozzájárult a 2018-as Kecskeméti Városszépítő Egyesület nagyszabású közterületi faültetési programja.

www.google.hu/maps

Wisconsin-Madison-i Egyetem kutatói szerint egy városi háztömb áthatolhatatlan felületét legalább 40 %-osan kell a fák ágainak és leveleinek beárnyékolniuk, hogy hőmérséklet-különbség mutatkozzon.

 

Nincs egyszerű dolgunk

Azonban egy-két praktikával könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot. Amennyiben még nem rendelkezünk klímaberendezéssel az alábbi tippek hasznosak lehetnek.

  • Nappalra célszerű becsukni a nyílászárókat, a szellőztetést pedig a reggeli, vagy késő esti órákra ütemezni.
  • Kereszthuzattal szellőztessünk, olyan nyílászárokon keresztül, ahova nem tűz a nap.
  • Kapcsoljuk ki és húzzunk ki minden nem használt elektromos berendezést, ugyanis ezek még stand by üzemmódban is hőt termelnek.
  • Függönyt be, rolót le! Egy jól besötétített lakás, sűrű szövésű függöny, egy lehúzott roló sokat segít a forró hőmérséklet kint tartásában.
  • Használjunk ventilátort. Ha lehetőségünk van rá, akkor elé tegyünk egy tál jégkockát.
  • Teregessünk vizes ruhát, esetleg nedvesítsük be a függönyöket.

 

Nem késő

Amennyiben a tartós hőség elgondolkodtatta klímaberendezés beépítésén, forduljon hozzánk bizalommal!

 

 

Forrás: 

www.idokep.hu/30napos/Kecskem%C3%A9t

www.google.hu/maps

nepszava.hu/3040347_fak-enyhithetik-a-varosi-hoseget