Open/Close Menu IPARI,- ÉS LAKOSSÁGI HŰTÉSTECHNIKA, LÉGTECHNIKAI ÉS NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE, ÜZEMELTETÉSE, KARBANTARTÁSA KECSKEMÉTEN ÉS VIDÉKEN EGYARÁNT.

Kutatások szerint 7 %-kal jobb a munkahelyi teljesítmény kellemesen klímatizált környezetben

Egy amerikai felmérés alapján kiderült, hogy a munkahelyen való hatékony munkavégzéshez nagyban hozzájárul a friss levegő, a természetes fény és a megfelelő hőmérséklet.

A nyár közeledtével egyre hamarabb felvillannak azok az emlékek, mikor a tikkasztó hőség miatt szinte odaragadunk az asztalunkhoz, vagy székünkhöz. Akár fizikai munkavégzés közben a forróság miatt egyre nehezebben mozgunk, csorog rólunk a verejték.

A testünkkel együtt pedig a szellemi éberségünk is csökkenhet. Ennek hatására egyre kevésbé vagyunk képesek odafigyelni a pontos és precíz munkára. Koncentrálóképességünk pedig egyre inkább lankad, a munkaidő ugyanakkor egyre kevésbé telik.

Egy amerikai felmérés szerint 7%-kal jobban teljesítenek azok a munkavállalók, akiket kellemesen klímatizált környezet fogad a munkahelyén egy tikkasztó nyári napon. Ugyanis a munkavégzés hatékonyságát nagyban befolyásolja az, hogy

 • mennyire friss a levegő a teremben,
 • mennyi természetes fény mellett van lehetőség dolgozni
 • továbbá mekkora az állandó hőmérséklet.

Mi az ideális hőmérséklet a munkahelyen?

Megoszlanak a vélemények arról, mi is az optimális. Gyakran tapasztalhatjuk, belépve egy klímatizált irodába, üzletbe, terembe, hogy megfagyunk. A túl nagy hőmérséklet különbség azon túl, hogy pulcsiért kiált, megviseli a szervezetünket. A kinti és benti hőmérséklet között célszerű 5-7 °C különbséget tartani, azonban 8-10 °C semmiképp ne legyen nagyobb.

Egy finn egyetem kutatói által végzett felmérés alapján a 22 °C hőmérsékletben dolgozók tevékenysége a legoptimálisabb.

Magyarországon a zárt térben dolgozó, szellemi munkát végzők számára meleg évszakban 21-24 °C hőmérsékletet kell biztosítani, a legnagyobb megengedhető hőmérséklet pedig 31 °C – egy 2002-es munkavédelmi rendelet szerint.

 

 

A túl hideg

Egy másik amerikai egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a 20 °C alatti környezetben dolgozó irodai alkalmazottak, jóval több hibát ejtettek, mint azok akik „szobahőmérsékleten” tevékenykedtek. Ezt azzal magyarázták, hogy a hűvös miatt a szervezet a melegen tartás céljából több energiát termelt, a munkavégzésre, koncentrációra fordított energia helyett.

 

Használjuk okosan a klímát munkavégzésünk közben is

Ezt azzal érhetjük el, ha:

 • a benti hőmérséklet különbség a kintihez viszonyítva nem több, mint 8-10 °C,
 • kerüljük a közvetlen légáramot,
 • a berendezéseinket rendszeresen tisztíttassuk szakemberrel.

 

A mai modern és minden igényt kielégítő klímaberendezések esetében praktikus megoldás, ha távirányítással, vagy előzetes időzítéssel előre beállítjuk munkahelyünk klímaberendezését. Így mire megérkezünk, már kellemes hőmérséklet vár ránk, majd vethetjük is bele magunkat a munkába, vagy azonnal fogadhatjuk a fontos ügyfeleinket.

 

Ötlet

Lg Silence S12EQ Smart Inverteres Split klíma tökéletes választás lehet irodai, vagy akár lakossági igények kielégítésére.

Jellemzői:

 • keskeny és modern kialakítás
 • energiatakarékos működés
 • Dual Inverter Compressor™
 • gyors hűtés
 • alacsony zajszint
 • Comfort Air a terelőlap
 • 3M Tech Szűrő, mely kiszűri az allergéneket, vírusokat, baktériumokat
 • Wi-Fi funkció

 

 

Bővebb információt szeretnék kapni!

 

 

 

Felhasznált irodalom

https://www.profession.hu/cikk/igy-dolgozzunk-hosegben

https://www.hrportal.hu/c/minimum-hany-foknak-kell-lennie-a-munkahelyen-20160111.html